Rozwiąż graficznie równania
IZZKA: Mam takie zadanie: Rozwiąż graficznie równania:
d) |(
12x−1| = −2x
2−8x−5
i mam problem bo nie wiem jak to zadanie rozwiązać, a bardzo zależy mi na tym, żeby to
zrozumieć. Bardzo proszę o pomoc
4 paź 21:35
xXx:

Mamy 2 funkcje:
| | 1 | |
f(x) = | |
| − 1| oraz g(x) = −2x2 −8x − 5 |
| | 2x | |
Mamy sprawdzić kiedy f(x) = g(x), czyli mają wspólne punkty przecięcia.
Jak widać mają punkty przecięcia.
Aby narysować robisz tak:
1) Dla f(x):
2) Dla g(x):
Wyliczasz miejsca zerowe i rysujesz.
Zauważasz, że w 2 punktach wykresy te się przecinają i "zgadujesz jakei to punkty" co łatwo
widać.
4 paź 21:44
===:
Robisz wykresy
f(x)=|0,5x−1|
f(x)=−2x2−8x−5
Punkty przecięcia to rozwiązanie (współrzędna iksowa)
4 paź 21:45
===:
4 paź 21:49
IZZKA: ok ale jak narysować funkcję, która znajduje się w module?
4 paź 21:55
===:

...siwy 0,5
x
... niebieski 0,5
x−1
4 paź 22:27
===:

moduł ...to co pod osią "odbijasz" nad oś
4 paź 22:29