| 4 * (−214)8 * (19)8 + (14)12 / (−14)4 * 5 | |
| (−1,25)6 * (15)6 |
| 1 | ||
te "* | " jest na końcu równania ale jakoś tak wyskoczyło na dole... Bardzo was proszę | |
| 0,15 |
| 9 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
4*(− | * | )8+( | )12−4*5=4*( | )8+( | )8*5= | |||||
| 4 | 9 | 4 | 4 | 4 |
| 1 | ||
=9*( | )8 | |
| 4 |
| 5 | 1 | 1 | ||||
(− | * | )6=( | )6 pomijam znak minus, bo wynik potęgowania będzie dodatni | |||
| 4 | 5 | 4 |
| 1 | |||||||||||||||||
* | = | |||||||||||||||||
|
|
| 1 | 20 | |||
=9*( | )8−6* | = | ||
| 4 | 3 |
dzięki
tylko mam jedno pytanie bo w mianowniku jest (−14)12 / (14)8 i
czy ten znak minus nie koliduje w dodawaniu i odejmowaniu tej samej podstawie
?
| 1 | 1 | |||
(− | )12=( | )12 | ||
| 4 | 4 |