proszę o pomoc
czesio1296: uzasadnij, że liczba 3+32+33+34+...+366jest podzielna przez 13
4 paź 21:32
Ajtek:
3(1+3+32)+34(1+3+32)+... +364(1+3+32)=
13(3+34+...+364)
I dokończ, dodaj komentarz.
4 paź 21:35
Eta:
3(1+3+32) +34(1+3+32)+.... +364(1+3+32)= ... = 13*(3+34+...+364)
4 paź 21:36
czesio1296: skąd bierze się ta 13?
4 paź 21:42
Eta:
1+3+32=1+3+9=13
wyłącz 13 przed nawias z każdego składnika sumy i ......... już wiesz?
4 paź 21:45
czesio1296: Tak, teraz już to widzę. Dziękuję bardzo.
4 paź 21:48
Ajtek:
Witaj
Eta 
.
4 paź 22:04