pomocy
czesio1296: | | n3 | | n2 | | n | |
Uzasadnij,że dla każdej liczby naturalnej liczby n liczba |
| + |
| + |
| jest |
| | 6 | | 2 | | 3 | |
liczbą całkowitą
4 paź 21:19
sushi_gg6397228:
zrób wspolny mianownik
4 paź 21:20
Mila:
| n3+3n2+2n | | n*(n+1)*(n+2) | |
| = |
| |
| 6 | | 6 | |
w liczniku masz iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych. Wnioski?
4 paź 21:47
Saizou :
Pokażmy to indukcyjnie
• sprawdźmy dla n=1
• założenie indukcyjne
| | n3 | | n2 | | n | |
załóżmy że ∃c∊Z |
| + |
| + |
| =c |
| | 6 | | 2 | | 3 | |
• teza indukcyjna
| | (n+1)3 | | (n+1)2 | | n+1 | |
pokażmy, że ∃k∊Z |
| + |
| + |
| =k |
| | 6 | | 2 | | 3 | |
Dowód tezy indukcyjnej:
| | (n+1)3 | | (n+1)2 | | n+1 | | n3+3n2+3n+1 | | n2+2n+1 | | n+1 | |
L= |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| = |
| | 6 | | 2 | | 3 | | 6 | | 2 | | 3 | |
| n3+3n2+3n+1+3n2+6n+3+2n+2 | | n3+6n2+11n+6 | |
| = |
| |
| 6 | | 6 | |
przekształcając założenie indukcyjne
n
3+3n
2+2n=6c
n
3+3n
2=6c−2n
wracając do dowodu:
| n3+6n2+11n+6 | | n3+3n2+3n2+11n+6 | | 6c−2n+3n2+11n+6 | |
| = |
| = |
| = |
| 6 | | 6 | | 6 | |
| 6c+3n2+9n+6 | | 6c+3(n2+3n+2) | | 6c+3(n+2)(n+1) | |
| = |
| = |
| =k |
| 6 | | 6 | | 6 | |
Wobec zasady indukcji matematycznej powyższe stwierdzenie jest prawdziwe
a tak na prawdę pokazujemy podzielność 6 l n
3+3n
2+2n
czy to jest ok ?
4 paź 22:09
Eta:
4 paź 22:09
Saizou : Czyli jest ok ? tak, bo już wątpię
4 paź 22:12
ICSP: a skąd wiesz, ze k jest całkowite ?
4 paź 22:16
Saizou : bo
6c+3(n+2)(n+1) jest podzielne przez 6 ,bo 3(n+2)(n+1) jest iloczynem 3 i 2−kolejnych liczb
naturalnych, z których jedna na pewno dzieli się przez 2, czyli iloczyn 3*2=6
4 paź 22:18
ICSP: jaki jest sens prowadzenia dowodu indukcyjnego skoro na końcu korzystasz z faktu który od razu
załatwi całe zadanie ?
k! | (k kolejnych liczb całkowitych )
4 paź 22:20
Saizou :
czyli gdybym jeszcze pokazał że
6 l 3(n+2)(n+1) za pomocą indukcji to powyższy dowód byłby ok ?
4 paź 22:22
ICSP: Nie musi być za pomocą indukcji
4 paź 22:24
Saizou :
wiem, ale muszę to ćwiczyć, jutro się wezmę za nierówności przy pomocy indukcji, bo już wczoraj
o to prosiłem, ale już nie chciało mi się nad tym siedziec
4 paź 22:25
Mila:
Jest to strzelanie do wróbla z armaty, ale piszę.
Np. tak:
1) zrobiłeś
2)zał. ind. dla n=k
| k*(k+1)*(k+2) | |
| =m, ⇔k*(k+1)*(k+2)=6m, gdzie m∊N |
| 6 | |
Wykażemy, że :
| (k+1)*(k+2)*(k+3) | |
| =u, gdzie u∊N⇔ |
| 6 | |
(k+1)*(k+2)*(k+3)=6u, gdzie u∊N⇔
[(k+1)*(k+3)]*(k+2)=[(k+1)*k+3*(k+1)]*(k+2)=
=
k*(k+1)*(k+2)+
3*(k+1)*(k+2)=6m+6p=6*(m+p)=6u, gdzie u=m+p∊N
6m z zał. ind.
3*(k+1)*(k+2) iloczyn liczby 3 i liczby parzystej ( jedna z liczb (k+1), (k+2) jest parzysta )
jest liczba podzielną przez 6
cnw
4 paź 23:14