stosunek
adrian: określ jaki jest stosunek między dwoma liczbami
16100 i 4100
4 paź 21:19
sushi_gg6397228:
jakie trzeba wykonać działanie ?
4 paź 21:19
adrian: dzielenie?
4 paź 21:22
sushi_gg6397228:
tak
4 paź 21:23
adrian: 4:1 , tak?
4 paź 21:24
5-latek: albo tez zauwazyc ze przy jednakowych nmianownikach ta liczba jest wieksza ktora ma wiekszy
licznik
4 paź 21:25
5-latek: Nie tak
16:100=0,16
4:100=0,04 teraz porownaj te liczby
4 paź 21:26
adrian: Druga liczba jest 4x mniejsza od pierwszej... Co z tego wynika, nie wiem
4 paź 21:30
5-latek: | | 16 | | 4 | |
To wedlug mnie powinienes zapisac tak |
| > |
| |
| | 100 | | 100 | |
4 paź 21:32
adrian: Tak, tylko teraz jak z tego utworzyć stosunek między tymi liczbami?
4 paź 21:33
adrian: ?
4 paź 22:37
5-latek: | | 16 | | 4 | |
Jesli a= |
| i b= |
| |
| | 100 | | 100 | |
to ja to rozumuje tak , Nalezy pokazac ze albo a=b albo a<b albo a>b czyli jaka
zachodzi relacja pomiedzy tymi liczbami
Moze ktos inny sie wypowie w tej sprawie
4 paź 22:43
adrian: Nie chodzi o to, aby wpisać która z liczb jest większa, mniejsza czy równa. Należy podać
stosunek między tymi liczbami.
4 paź 22:50