Wzory redukcyjne funkcji trygonometrycznych
Patryk: Witajcie

Mam małe pytanie odnośnie wzorów redukcyjnych funkcji trygonometrycznych. Mam zadanie, gdzie tg
α = − 0,25 i muszę obliczyć ile jest równy kąt α. Korzystam z tg(180−α) = − tg α. Odczytuje z
tablic, że tg α=0,25 dla α=14 stopni, czyli tg(180−14)= − 0,25, więc α=166 stopni. Tu jest
moje pytanie, czy dobrze myślę, że muszę w ten sposób postępować, czy wynik (166 stopni) jest
prawidłowy?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
4 paź 21:10
Mila:
1) odczytujesz z tablic kąt dla którego tgα=0,25
α≈14o
2) tgx jest funkcją nieparzystą i tg(−α)=−tgα
zatem
tg(−14)=−tg(14)
α=−14 0 , ale tak nie podajemy na ogół kąta, korzystamy z okresowości tg(x)
α=−14+180=166
.
Twoje rozumowanie prawidłowe. Podobnie będzie z ctg(x).
Przy sinusie trochę inaczej.
Przy cosinusie będzie jeszcze inaczej.
4 paź 21:59
Patryk: oo, super, dziękuję bardzo
5 paź 11:36