Fizykaa
Cysiuuuu: Wózek o masie m1= 50kg poruszający się z prędkością o wartości v1− 10m/s zderza się
niesprężyście z wózkiem o masie m2=75kg o nieznanej prędkości. Oba wózki poruszają się dalej z
prędkością v= 2.5 m/s zgodnie ze zwrotem prędkości v1 . Oblicz wartość prędkości wózka (v2) o
masie m2. Bardzo prosiłbym szczegółowo zrewanżuje się jakoś z góry wielkie dzięki!
11 lis 16:54
Mateusz: Stosunek mas dwóch ciał jest równy odwrotnemu stosunkowi szybkości uzyskanych w wyniku ich
wzajemnego oddziaływania czyli jak zapiszemy to algebraicznie

zapiszemy to tak:
| m1 | | v2 | |
| = |
| warto tu dodać jeszcze że Mniejszą masę ma to ciało które uzyskuje |
| m2 | | v1 | |
większą szybkość przy oddziaływaniu z drugim ciałem. Jeżeli nie występowałoby zjawisko tarcia
to każde ciało które uzyskało dowolną prędkość na skutek oddziaływania z innym ciałem
poruszałoby się po poziomej płaszczyżnie ze stałą prędkością dobrze to tyle teorii przejdzmy
do zadania czyli wg tego wzoru co podałem a właściwie proporcji mamy
| 50kg | | x | |
| = |
| mamy do rozwiązania proste równanie z proporcji |
| 75kg | | 10m/s | |
11 lis 17:06
Cysiuuuu: Mateusz! mam pytanie a możesz mi napisać wynik i cały wzór

bardzo wielkie dzięki z góry
11 lis 17:08
Mateusz: Wzór masz podany wyzej a jesli chodzi o wynik to korzystamy z własności proporcji czyli mnozymy
na krzyz mówiąc żargonem uczniów otrzymujemy ja będę działał na literach mozna tez na liczbach
| | m1v1 | | m1v1 | |
jak kto woli mv1 = mv2/:m2 , v2 = |
| = v2 => v2 = |
| = |
| | m2 | | m2 | |
11 lis 17:14