matematykaszkolna.pl
Fizykaa Cysiuuuu: Wózek o masie m1= 50kg poruszający się z prędkością o wartości v1− 10m/s zderza się niesprężyście z wózkiem o masie m2=75kg o nieznanej prędkości. Oba wózki poruszają się dalej z prędkością v= 2.5 m/s zgodnie ze zwrotem prędkości v1 . Oblicz wartość prędkości wózka (v2) o masie m2. Bardzo prosiłbym szczegółowo zrewanżuje się jakoś z góry wielkie dzięki!
11 lis 16:54
Mateusz: Stosunek mas dwóch ciał jest równy odwrotnemu stosunkowi szybkości uzyskanych w wyniku ich wzajemnego oddziaływania czyli jak zapiszemy to algebraicznie zapiszemy to tak:
m1 v2 

=

warto tu dodać jeszcze że Mniejszą masę ma to ciało które uzyskuje
m2 v1 
większą szybkość przy oddziaływaniu z drugim ciałem. Jeżeli nie występowałoby zjawisko tarcia to każde ciało które uzyskało dowolną prędkość na skutek oddziaływania z innym ciałem poruszałoby się po poziomej płaszczyżnie ze stałą prędkością dobrze to tyle teorii przejdzmy do zadania czyli wg tego wzoru co podałem a właściwie proporcji mamy
50kg x 

=

mamy do rozwiązania proste równanie z proporcji
75kg 10m/s 
11 lis 17:06
Cysiuuuu: Mateusz! mam pytanie a możesz mi napisać wynik i cały wzór bardzo wielkie dzięki z góry
11 lis 17:08
Mateusz: Wzór masz podany wyzej a jesli chodzi o wynik to korzystamy z własności proporcji czyli mnozymy na krzyz mówiąc żargonem uczniów otrzymujemy ja będę działał na literach mozna tez na liczbach
 m1v1 m1v1 
jak kto woli mv1 = mv2/:m2 , v2 =

= v2 => v2 =

=
 m2 m2 
 500 

= 6,6m/s
 75 
11 lis 17:14