Oblicz dwumian newtona
Sepd: Oblicz:
a)(2a+1)3
b) (3√3−√2)3
ktoś pomoże?
4 paź 20:58
sushi_gg6397228:
nie żartuj
4 paź 21:02
#banasz: podstaw do wzoru... Jak zle wychodzi, to pokaz obliczenia.
4 paź 21:05
Sepd: | | | | | | | | | |
(2a+1)3 = | 2a3 + | 2a2+1+ | 2a+12 + | 13 |
| | | | | |
Dobrze zrobione?
4 paź 21:13
5-latek: Zle jest zrobione
4 paź 21:19
#banasz: 2a
2 ? jak juz to (2a)
2
2a + 1... 2a*1
| | | |
A wzor na szecian sumy, to chyba znasz na literkach a,b... A po co te | |
| | |
4 paź 21:22
5-latek: juz 1 czynnik powinien byc zapisany tak = (3 po0)(2a)3
zauwaz ze u Ciebie bedzie 2a3 −1 czynnik a ma byc 8a3 tak jak u mnie
4 paź 21:22
#banasz: ja moze napisze
(a±b)3 = a3 ± 3ab + 3ab2 ± b3
4 paź 21:23
#banasz: nie ab tylko 3a2b *
4 paź 21:23
Sepd: chciałem to robic dwumianem newtona nie wiem nawet czemu..
4 paź 21:36
Sepd: wynik 8a3+12a2+6a+1 dobrze czy gdzieś coś powaliłem?
4 paź 21:50
Eta:
ok
4 paź 21:51
Sepd: coś z tym dalej robić?
4 paź 21:52
Eta:
Nic

dalej ..... podaj wynik z przykładu b)
4 paź 21:54
Sepd: 3−3√6+63√3−2√2
tu sie chyba gdzieś pomyliłem..
4 paź 22:05
Sepd: ktos sprawdzi?
4 paź 23:56
Eta:
(3√3−√2)3= 3 −3*(3√3)2*√2+3*3√3*(√2)2−(√2)3= 3−33√9*√2+63√3−2√2
5 paź 00:09
Sepd: dziękuję bardzo.. juz wiem przynajmniej gdzie zrobiłem błąd.. Mógłby mi ktoś dać jeszcze kilka
podobnych przykładów do rozwiązania?
5 paź 00:28
Eta:
1/ (23√2+1)3
2/ ( 3−√3)3
5 paź 00:31