Oblicz ile kg truskawek Jasiek uzzbierał
Klaudia: Jasiek zatrudnił się w czasie wakacji na 6dni do zbierania truskawek. Przez pierwsze trzy dni
zbierał taką samą liczbę kilogramów truskawek −15% wszystkich uzbieranych truskawek, każdego
dnia. Czwartego dnia uzbierał 0,2 wszystkich truskawek, piątego dnia tyle samo, co czwartego,
a szóstego dnia ostatnie 15 kg. Oblicz ile kg truskawek uzbierał Jasiek przez 6 dni.
4 paź 20:54
Eta:
n −−− ilość kg truskawek jakie zebrał przez 6 dni Jasiek , n∊N+
0,15*n*3+0,2*n*2+15= n ⇒ n= .......... = 100 kg
4 paź 21:47