ciągi i wykaż że
Sepd: jesli
a1=2
an=2
na
n−1
| | n(n−1) | |
to oblicz a3,a4 oraz wykaż że an=2 |
| dla dowolnej liczby naturalnej n |
| | 2 | |
4 paź 20:52
#banasz: a1 = 2
a2 = 21 * 2 = 4
a3 = 23 * 4 = 32
a4 = ...
4 paź 21:01
#banasz: *
a2 = 22 * 2 = 8
a3 = 23 * 8 = 64
a4 = ...
4 paź 21:02
#banasz: a
n = 2
n * a
n−1 = 2
n * 2
n−1 * a
n−2 = 2
n * 2
n−1 * 2
n−2 * a
n−3
a
n = 2
n * 2
n−1 * ... * 2
2 * 2 = 2
1+2+3+...+n
4 paź 21:03
Sepd: eh.. ja idiota. Nie wiedziałem jak rozumieć ten indeks dolny.. dopiero teraz zauważyłem, że tam
jest n−1 −.−
Wybacz za to. Jak mniej więcej zrobić tą drugą cześć zadania?
4 paź 21:05
Sepd: Mógłbyś mi to jakoś wytłumaczyć (albo naprowadzic) jak zabierać się za takiego coś (chodzi o
drugą cześć zadania)
4 paź 21:06
#banasz: Mozesz tak jak ja, ale wynik sie nie zgadza.
4 paź 21:06