proste zadanko z figur przestrzennych
karyma: pare słów o mnie.
powtarzam sobie cała matematykę mimo że od matury mam chocho. MOżliwe że wrócę do edukacji, ale
chcę się przygotować.
utknąłem już na etapie szły podstawowej.
Oblicz długość podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego pole powierzchni
całkowitej wynosi 320, a długość wysokości ściany bocznej, wynosi 11.
4 paź 20:45
sushi_gg6397228:
co wchodzi w skład pola całkowitego ( jakie figury oraz jaka ich ilość)
4 paź 20:47
karyma: Oczywiście pole podstawy i pole powierzchni bocznej.
licząc obliczyłem sobie co prawda że równanie
320=x*x + 22*x
ma dwa rozwiązania −32 i 10
ale takie rozwiazanie zadania wychodzi poza zakres szkoły podstawowej.
napepwno jest jakaś prostrza metoda
4 paź 20:50
sushi_gg6397228:
bryły są w gimnazjum, a zadanie z rownanie kwadratowym− LO
4 paź 20:52
4 paź 20:53
sushi_gg6397228:
na poziomie SP− uczniowie liczą ile dana bryła ma krawędzi, ścian , itp
4 paź 20:55
karyma: ale to zadanie właśnie jest na stronie z zadaniami dla klasy 6. ale nieważne lepiej pójdę dalej
z materiałem bo dopiero zaczynam z powtórką.
przy okazji znacie jakieś fajne książki dla osoby dorosłej która powiedzmy zaczyna od prawie
zera i chciałaby się uczyć samodzilenie, narazie na poziomie szkoły średniej
4 paź 20:58
karyma: analogicznym zadaniem na które nie potrafię policzyć w sposób prosty jest
Oblicz długość podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego pole powierzchni
całkowitej wynosi 348, a długość wysokości ściany bocznej, wynosi 13.
również wychodzi równanie kwadratowe.
4 paź 21:30
Bogdan:
Pierwsze zadanie:
a − długość krawędzi podstawy ostrosłupa.
a2 + 22a = 320,
a(a + 22) = 320, 320 = 2*160 = 4*80 = 5*64 = 8*40 = 10 * 32 (10 + 22 = 32)
10 * 32 = 320
a = 10
Drugie zadanie:
a − długość krawędzi podstawy graniastosłupa.
a2 + 4*13a = 348,
a(a + 52) = 348, 348 = 2*172 = 4*87 = 6*58 (6 + 52 = 58)
6 * 58 = 348
a = 6
4 paź 22:06
daras: a to nie jest tak, ż emasz dziecko w 6 klasie i ma sie przygotowac do jakiegoś konkursu albo
egzaminu kompetencyjnego a mama chce jej pomóc?
4 paź 22:37