Mam prośbę może ktoś pomóc?
etka: Zastosuj wzory skróconego mnożenia:
(√a−3√b)(√a+3√b)=
Nie wiem jak za bardzo pomnożyć:
3√b*√a
4 paź 20:10
5-latek: wzor (a−b)(a+b)=a2−b2
=(√a)2−(3√b)2= licz dalej
4 paź 20:13
etka: a−3√b2
4 paź 20:15
5-latek: Tak bym to zostawil , tylko byl dal jeszce zalozenie co do a czyli a≥0 bo ktos moze sie
przeczepic
4 paź 20:18
etka: (a−b)(a+b)=a
2−b
2 za bardzo tylko nie wiem jak to zrobiłeś
4 paź 20:22
etka: Jak zastosowałeś ten wzór bo nie wiem czy mógł bym prosić żebyś mi wytłumaczył?
4 paź 20:24
5-latek: napiszse CI troche inaczej
Bedzie to ten sam wzor tylko inne oznaczenia (x−y)(x+y)=x2+y2
Zobacz teraz nasze x= √a i nasze y= 3√b
Podstaw teraz do wzoru i zobacz czy to nie to samo (tylko inne oznaczenia
Po prostu oznaczenia mozesz sobie przyjac dowolne
Ty masz w zadaniu ta postac (x−y)(x+y)= a Ty masz zastosowac ta czesc wzoru skroconego
mnozenia czyli x2−y2 czyli bedzie (√a)2−(3√b)2= a−3√b2
Czy juz teraz jest jasniej ?
4 paź 20:34
5-latek: W drugiej linijce ma byc x
2−y
2 ( sasiednie klawiszse a juz juz jestem troche slepy
4 paź 20:36
etka: No tak, rzeczywiście nie zauważyłem, że to ten wzór dziękuję bardzo
5 paź 14:52