Przedstaw w postaci kanonicznej
Zuza: Przedstaw w postaci kanonicznej trójmian kwadratowy,
następnie ogranicz dziedzinę do takiego przedziału, w którym dana funkcja jest
różnowartościowa i wyznacz wzór oraz narysuj funkcję odwrotną:
Prosze moze ktos ten jeden przyklad caly rozwiazac dla przykladu

a) y= x² + 2x + 1
4 paź 20:02
Mila:

f(x)=(x+1)
2+0
p=−1, q=0
dla x≥−1 funkcja jest różnowartościowa
Wybieram D=<−1,
∞)
y=(x+1)
2
x+1=
√y
x=
√y−1
Zamieniam zmienne:
g(x)=
√x−1 wzór funkcji odwrotnej do f(x) =(x+1)
2 i x∊<−1,
∞)
Wykresy są symetryczne względem prostej
y=x
4 paź 20:14
Zuza: Jak sie rysuje funkcje odwrotną ? z czego wynika to jak będzie przebiegać jak na tym
przykładzie ze przechodzi przez punkt (1,0)
bo obliczyłam sobie inny przykład y=−x2+4x+1 i wychodzi mi z tego y=√x−5+2 i jak ta funkcje
odwrócona narysować ?
4 paź 21:53
daras: a w podręczniku tego nie ma ?
4 paź 21:59
Zuza: Bedzie ktos tak pomocny

:(
4 paź 22:15
Mila:

Źle, wyznaczyłaś ten wzór.
Podstawiasz sobie kilka argumentów do wzoru i liczysz wartości, jeśli nie uczono Cię
przekształceń wykresów .
y=
√x−1 rysujesz tak
1) rysujesz wykres funkcji y=
√x, D=<0,
∞), sporządzasz tabelkę i szkicujesz.
2) następnie przesuwasz wykres o jedną jednostkę w dół , otrzymujesz wykres f(x)=
√x−1
i dlatego f(0)=−1
wykresy
g(x)=
√x−5+2
1) wykres
y=√x
2) translacja o wektor [5,2] i otrzymujesz wykres funkcji
g(x)=√x−5+2
4 paź 22:17
Saizou :
funkcja odwrotna jest zawsze symetryczna względem prostej y=x od funkcji wyjściowej
4 paź 22:17
Mila:

f(x)=−x
2+4x+1
f(2)=5
f(x)=−(x−2)
2+5 postać kanoniczna
x≥2
y=−(x−2)
2+5
y−5=−(x−2)
2 /*(−1)
5−y=(x−2)
2
x−2=
√5−y dla y≤5
x=2+
√5−y
Zamiana zmiennych:
y=2+
√5−x
Narysuj prostą y=x i odbij przez symetrię jedną gałązkę paraboli.
4 paź 22:27
Mila:
No to niepotrzebnie to pisałam?
4 paź 22:41
Zuza: Po co mnożysz przez −1 ====> y−5=−(x−2)2 /*(−1)
4 paź 22:45
Mila:
Taki zapis : y−5=−(x−2)2 jest równoważny zapisowi
y−5=(−1)*(x−2)2
wyznaczam (x−2)2
(x−2)2=(y−5)*(−1)
(x−2)2=5−y
4 paź 22:53