STEREOMETRIA
Tomek: Witam. Mam problem z pewnym zadaniem.
Przekątna prostopadłościanu ma długość 9cm, a jego pole powierzchni całkowitej wynosi 144cm
2.
Oblicz sumę długości krawędzi wychodzących z jednego
Otóż wykonałem całość samodzielnie po swojemu i na koniec sprawdziłem w google, czy wynik się
zgadza. Wynik się zgadza, ale natrafiłem na inny sposób wykonania tego zadania.
Ja to zrobiłem tak (tutaj zamieszczam w skrócie) −
S − suma krawędzi
abc − krawędzie
S=a+b+c / podniosłem do potęgi
S
2=a
2+b
2+c
2 / wyliczyłem wszystko
S
2=a
2+ b
2 + c
2+ 2(ab + ac + bc) / czyli nic innego jak d
2 + Pc
S=15
to jest dobrze. Może ktoś rozwiązać samemu, ale sprawdzałem kilkukrotnie i wszystko się
zgadza.
W internecie znalazłem natomiast ten sposób −
http://zadane.pl/zadanie/4000976 . Wydaje się ok, ale chciałbym się zapytać
jak na samym końcu z
225 = (a + b)
2 + 2 * H * (a + b) + H
2
wyszło komuś
225 = [a + b + H]
2
Totalnie tego nie rozumiem. Gdzie podziała się reszta działania ? Bardzo prosiłbym o
wyjaśnienie.