matematykaszkolna.pl
STEREOMETRIA Tomek: Witam. Mam problem z pewnym zadaniem. Przekątna prostopadłościanu ma długość 9cm, a jego pole powierzchni całkowitej wynosi 144cm2. Oblicz sumę długości krawędzi wychodzących z jednego Otóż wykonałem całość samodzielnie po swojemu i na koniec sprawdziłem w google, czy wynik się zgadza. Wynik się zgadza, ale natrafiłem na inny sposób wykonania tego zadania. Ja to zrobiłem tak (tutaj zamieszczam w skrócie) − S − suma krawędzi abc − krawędzie S=a+b+c / podniosłem do potęgi S2=a2+b2+c2 / wyliczyłem wszystko S2=a2+ b2 + c2+ 2(ab + ac + bc) / czyli nic innego jak d2 + Pc S=15 to jest dobrze. Może ktoś rozwiązać samemu, ale sprawdzałem kilkukrotnie i wszystko się zgadza. W internecie znalazłem natomiast ten sposób − http://zadane.pl/zadanie/4000976 . Wydaje się ok, ale chciałbym się zapytać jak na samym końcu z 225 = (a + b)2 + 2 * H * (a + b) + H2 wyszło komuś 225 = [a + b + H]2 Totalnie tego nie rozumiem. Gdzie podziała się reszta działania ? Bardzo prosiłbym o wyjaśnienie.
4 paź 20:00
PW: Wzór skróconego mnożenia x2 + 2xy + y2 = (x + y)2, w którym x = (a+b) oraz y = H.
4 paź 20:34
Tomek: kurcze jak mogłem tego nie zauważyć. Od godziny szukałem rozwiązania, a było ono tak proste i to pod samym nosem. Wielkie dzięki.
4 paź 20:35