Liczby zespolone
Karol: Witam.
Czy ktoś byłby skory rozwiazac, jakiekolwiek zadanie z tej listy?
http://screenshooter.net/100278905/epvbyis
Problem jest taki, że nie było mnie na ćwiczeniach, a anologicznie bez problemu będę mógł
zrobić pozostąłe.
4 paź 19:29
PW: a) Tak normalnie wyliczyć z dzieląc obie strony przez i. Potem dla elegancji "usunąć
urojenia z mianownika" mnożąc licznik i mianownik przez i. Teraz dopiero przypomnieć sobie, że
i2 = −1.
4 paź 19:51
Karol: OK. Ślicznie dziękuje, za każde inne wskazówki również bedę wdzięczny.
Czyli wygląda to tak:
iz=2−i
z=(2−i)/i
z=[(2−i)*i]/i
2
z=1−2i

?
Jeszcze raz serdecznie dziekuję
4 paź 20:00
PW: Identycznie rozwiążesz b) − aby znaleźć z̅ podzielić obie strony przez to co stoi przy nim,
pomnożyć licznik i mianownik przez sprzężoną do mianownika. Mając z̅ odpowiemy co to jest z.
4 paź 20:15
Mila:
Możesz zrobić tak:
1) iz=2−i /*i
i2*z=2i−i2
−z=2i+1 /*(−1)
z=−1−2i
4 paź 20:21
Karol: Tak, poradziłem sobie już z b.
Mam jednakże pytanie.
Czy w przykładzie d
z+1/z−1=−1
Dozwolone jest wymnożenie mianownika?
Tj.
z+1=(−z) +1
z=−z^
4 paź 20:22
Mila:
2)
(4−3i)*ź=i /*(4+3i)
(16−9i
2)*ź=i*(4+3i)
(16+9)*ź=4i+3i
2
25*ź=4i−3 /:25
Z sprzężone przedstawimy
ź=x−iy, gdzie x,y∊R
z=x+iy⇔
4 paź 20:28
Mila:
Dozwolone.
4 paź 20:39
PW: Kto chętny może stąd:
z̅
skopiować symbol "z z kreseczką" i zapisać np. w Notatniku do zbioru "Dziwne−znaki", a potem w
razie potrzeby otworzyć ten zbiór i kopiować z niego.
Dla bardziej wtajemniczonych − jest to kombinacja znaku "z" i znaku "Combining Overline"
kopiowanego z tablicy znaków przez Schowek Windows.
4 paź 20:42
Karol: Dzięki śliczne

Coraz lepiej mi idzie, szkoda, że to prawdopodobnie najłatwiejsze zadania z owego materiału
4 paź 20:42
Mila:
Tu na forum sporo było równań, poszukaj.
4 paź 20:43