aa
Hugo: matematyka w fizyce
Oblicz kąt miedzy vektorami
(wektory) a = [4,2] b =[−5,1]
a
→ o b
→ = 4*(−5) + 2*1 = −18
|a| =
√ 42 + 22 =
√20
|b| =
√25 +1 =
√26
(wektorki) |a| * |b| =
√520
| | a→ o b→ | | −18 | |
cos a = |
| = |
| ~ −0,78 |
| | |a| * |b| | | √520 | |
//nie wiem czy tak można zrobić

cos a = −0,78 / * (−1)
−cosa = 0,78
//z parzystości cosinusa
a=38
o
dobrze

?
4 paź 19:26
Fantomas: spróbuj to samo ale narysować wtedy będe wiedział na czym polega zadanie
4 paź 19:30
Hugo: sprawdziłem i dobrze mam

ale pomóżmi to rozwiązać
do tego etapu mam dobrze:
cos a = −0,78
ile równa sie alfa

i tu mam źle

jak to rozwiązać
4 paź 19:35
PW: Poważnie mówisz, że jeśli cosα jest ujemny, to α = 38°?
4 paź 19:35
daras: α ≈ 141o
4 paź 19:37
Hugo: no właśnie jak to sie liczy
4 paź 19:38
Hugo: odp to 141 i dobrze ale jak do tego doszedłeś
tablica obejmuje 0−90 stopni :x
4 paź 19:39
daras: i jeśli już przyblizasz, to rób to dokładnie(spójrz na trzecią cyfrę po przecinku) : cosα ≈
−0,79
więc α ≈ 142o 7' 30''
4 paź 19:40
PW: Hugo, wiem że się potarzam, ale nieodmiennie mnie zadziwiasz. Zdałeś maturę, więc
musiałeś słyszeć o wzorach redukcyjnych. W niektórych wypadkach stawia się minus (to na
wypadek, gdybyś protestował, że w tablicach są same dodatnie wartości).
4 paź 19:45
Fantomas: musze isc
4 paź 19:50
PW: Zlituję się:
cos(90°+α) = − sinα.
Po to bierzemy 90 stopni, żeby uzyskać minus.
Szukasz w tablicach α, dla którego sinus ma wartość 0,79. Kiedy już znajdziesz, piszesz: Odp.
szukany kąt to 90°+α.
4 paź 19:58
Hugo:

cos a = −0,79 // czy to można przemnożyć razy (−1)?
−cos a = 0,79
cos a należy <−1 ; 1> okresowość to Pi czyli 180 stopni
prosze mi to wytłumaczyc
4 paź 19:59
Hugo: sin a = 0,79
a=0,98
i co teraz?
4 paź 20:02
Hugo: a = 53 stopnie **
4 paź 20:04
Hugo: 54 **
54 + 90 = 144 : >
4 paź 20:05
PW: Gdybyś dobrze narysował wykres kosinusa i nie wymnażał, to już by było widać, że szukamy
cos(90°+α)
4 paź 20:05
Hugo: dziwne twierdzenia
4 paź 20:05
Hugo:

pozwól mi to zrozumieć bo dalej nie rozumie, a da się bez wzoru redukcyjnego na logike?
4 paź 20:12
Hugo: szperając....
cos a = 0,79
a = 36o
180 − 36 = 144 i tu jest wynik
4 paź 20:17
PW: Nie, tu nie "na logikę", tylko znajomość wzoru redukcyjnego. Teraz z rysunku widzisz, że
szukany kąt jest większy od 90°, czyli x =90°+α . Jednocześnie z określenia kąta między
wektorami wiadomo, że kąt x jest ≤ 180°, jest zatem tylko jeden taki kąt. Stosujemy wzór
redukcyjny, który:
− po pierwsze da nam upragniony minus (to oczywiste, że ten minus musi być – i z rysunku, i z
wzoru redukcyjnego)
− po drugie pozwoli w tablicach znaleźć kąt α, bo α jest ostry.
4 paź 20:23
Hugo: ok dzięki : )
4 paź 20:27
PW: Dobrze, stosujesz inny wzór redukcyjny:
cos(180°− α) = − cosα
cos(180°−36°) ≈ − cos36° ≈ − 0,79
Musisz to jednak zapisć w ten sposób, bo zapis z 20:17 to zgadywanka, a nie wyliczenie.
4 paź 20:28