wyznacz wartości parametru
Asia: Wyznacz wszystkie wartości parametru α, dla których trzy pierwiastki wielomianu
W(x)=x3−9x2+αx tworzą ciąg geometryczny o drugim wyrazie 3
4 paź 19:10
Asia: pomylilam sie. ciag arytmetyczny
4 paź 19:15
Mila:
Wyznacz wszystkie wartości parametru α, dla których trzy pierwiastki wielomianu
W(x)=x3−9x2+αx tworzą ciąg arytmetyczny o drugim wyrazie 3.
w(x)=x(x2−9x+a)
x(x2−9x+a)=0⇔x=0 lub x2−9x+a=0
(3−r),3,3+r − pierwiastki wielomianu
x=0 jest jednym z pierwiastków w(x)
I sytuacja
0,3,6 r=3 liczba 0 jest najmniejszym pierwiastkiem
p(x)=x2−9x+a
p(3)=0 i p(6)=0⇔
32−9*3+a=0⇔a=18
62−9*6+a=0 ⇔a=18
4 paź 21:10