Rozwiąż nierówność
Albe: Jak to rozwiązać? Jak zrobić wyliczenia?
√2−x=2
4 paź 19:08
gs: |A jaki ma wyjść wynik?
4 paź 19:09
Albe: x=−2
4 paź 19:11
PW: 2 jest pierwiastkiem jakiej liczby? Wiemy to.
4 paź 19:13
Albe: liczby 4 no ale jak to rozwiązać, chodzi mi o obliczenia
4 paź 19:14
gs: skoro 2 jest pierwiastkiem 4 to pod pierwiastkiem musi znaleźć się coś dające √4
4 paź 19:22
5-latek: zalozenie 2−x≥0 (wiesz dlaczego ? to x≤2 czyli x∊(−∞,2>
√2−x=2 po zalozeniu mamy obie strony rownania nieujemne wiec podnosimy je do potegi drugiej
aby pozbyc sie pierwiastka wiec mamy
2−x=4 to −x=4−2 to −x=2 to x= policz i sprawdz rozwiazanie z alozeniem
4 paź 20:26