wyznacz liczbe a
katarzynka79: Wyznacz liczbe a dla ktorej proste k i l sa prostopadle. k:−ax+(3−a)y+6=0. l

a+1)x+y+2=0.
Pomocy pilne

!
4 paź 18:55
Supra: | | a | | 6 | |
k: (3−a)y=ax−6 ⇒ y=( |
| )x− |
| |
| | 3−a | | 3−a | |
l: y=−(a+1)x−2
Iloraz współczynników przy x ma wynosić −1
a≠3
−a
2−a=a−3
a
2+2a−3=0
Δ=16
√Δ=4
a1=(−2−4)/2 = −3
a2=(−2+4)/2 = 1
a∊{−3,1}
4 paź 19:12
katarzynka79: Dziękuję za pomoc

okazalo sie to prostsze niz myslalam.. Wszystko zrozumialam i jeszcze raz
dziękuję
4 paź 19:29