| 2 | 1 | |||
x= | − | |||
| √5−√3 | √5+√3 |
mam x= 5√5−5√32
| 1 | 2 | |||
odwrotnosc x to | , wiec u ciebie | |||
| x | 5√5 − 5 √3 |
| √5+3√3 | ||
Wg mnie to wynik to | więc odwrotność to | |
| 2 |
| 2 | √5−3√3 | ||
i usuwasz niewymiernośc mnożąć przez | powinno | ||
| √5+3√3 | √5−3√3 |
| 2(√5 + √3) − 1(√5 − √3 | 2√5 + 2√3 − √5 + √3 | |||
x = ... = | = | |||
| 5 −3) | 2 |
| √5 + 3√3 | ||
x = | ||
| 2 |
| 1 | 2 | 2(3√3 − √5) | |||
= | = | = | |||
| x | √5 + 3√3 | (3√3)2 − √5)2 |
| 2(3√3 − √5) | 2(3√3 − √5) | 3√3 − √5 | ||||
= | = | = | ||||
| 27 − 5 | 2*11 | 11 |
| 1 | 1 | ||||||||||||||
= | |||||||||||||||
| x |
|
| 1 | 2 | 2 | ||||
gorliwi mogą wykonać dodatkowo działanie | * | = | , | |||
| x | 2 | √5 + 3√3 |