matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uprość wyrażenie
Bob:
( X2 + 1/X) / (X + 1/X −1)
4 paź 18:51
Bob:
Doba już mam rozwiązanie
!
4 paź 18:56
#banasz:
1
x
2
+
x
x
3
+ 1
x
=
=
1
x +
− 1
x
x
2
− x + 1
x
(x+1)(x
2
− x + 1)
x
=
= x + 1
x
2
− x + 1
x
4 paź 18:57