Wybieramy losowo 3 kule z 9
Agiss: Mając w puli kule z cyframi od 1 do 9 wybieramy 3 kule (bez zwracanie, losowo) . Oblicz jakie
jest prawdopodobieństwo, że liczby ułożone kolejno z wylosowanych dadzą liczbę:
a) większą od 777
b) mniejszą od 555
4 paź 18:17
#banasz: jezeli pierwsza kula to 7, druga musi byc wieksza od 7 ( 8 lub 9 −> 2 mozliwosci ), a trzecia
dowolna ( 7 sposobów, bo dwie kule juz zabralismy )
Mozliwosci 1*2*7 = 14
jezeli pierwsza kula jest wieksza od 7 ( 2 mozliwosci ) to nastepne kule wybieramy dowolnie ( 8
* 7 mozliwosc )
mozliowsci: 2*8*7 = 112
A = 2*7 + 2*7*8 = 2*7*9
Ω = 9*8*7
4 paź 18:25