Liczby zespolone - znajdz x i y
Naukowiec : Witam. Mam problem z takim zadaniem
x2−3i+y3+2i=1
Prosił bym chociaż o cześć rozwiązania.
4 paź 17:26
Kacper: tak jak równania wymierne
4 paź 17:27
Naukowiec : Tzn jak mam to zrobić bo dalej nie rozumiem
4 paź 17:33
Mila:
| x*(3+2i)+y*(2−3i) | |
| =1 |
| (2−3i)*(3+2i) | |
3x+2ix+2y−3iy=(2−3i)*(3+2i)
(3x+2y)+i*(2x−3y)=12−5i porównujemy części Re i Im
3x+2y=12
2x−3y=−5 dokończ
4 paź 17:35
Naukowiec : Mila dzięki! Przed chwilka zrozumiałem jak i spojrzałem a tutaj mój tok myślenia.
4 paź 18:14
Mila:
4 paź 18:35