Wykaż, że:
Klaudia: log
a b = log
a3 b
3 dla a>0 ∧ a≠1 ∧ b>0
Proszę o rozwiązanie

(to jest typowe zadanie maturalne, ale nie umiem sobie z nim
poradzić)
4 paź 17:15
Kacper:
log
ab=x ⇔a
x=b
a
x=b |
3
(a
3)
x=b
3 ⇔x=log
a3b
3
czyli
log
ab=log
a3b
3
Chyba tak to szło

(nie lubię dowodzić rzeczy oczywistych

)
4 paź 17:20
Klaudia: Dziękuję bardzo za odpowiedź jakoś sobie poradzę, niestety moja nauczycielka wymaga do tego
odpowiedzi pisemnej nie liczbami a wyrazami
4 paź 17:22
Kacper: To napisz tak:
logarytm przy podstawie a z liczby b równa się x wtedy i tylko tedy gdy a podniesione do potęgi
x daje b....

Masz dowód wyrazami
4 paź 17:26