| x | y | z | ||||
Wykaż ,że jeśli a,b,c,x,y,z są różne od zera i | + | + | =1 i | |||
| a | b | c |
| a | b | c | x2 | y2 | z2 | |||||||
+ | + | =0 to | + | + | = 1 | |||||||
| x | y | z | a2 | b2 | c2 |
| x | y | z | ||||
we wskazówce piszę abym pomnożył kolejno stronami przez | ; | ; | wyszło mi : | |||
| a | b | c |
| x2yz | xy2z | xyz2 | xyz | ||||
+ | + | = | |||||
| a2bc | ab2c | abc2 | abc |
| x2 | y2 | z2 | ||||
następnie miałem wyznaczyć | ; | ; | ||||
| a2 | b2 | c2 |
| x2 | x | x | x | ||||
= | − | − | |||||
| a2 | a | ab | ac |
| y2 | y | xy | y | ||||
= | − | − | |||||
| b2 | b | ab | bc |
| z2 | z | z | z | ||||
= | − | − | |||||
| c2 | c | ac | bc |
| x2 | y2 | z2 | ||||
miałem przekształcić wyrażenie | + | + | tak aby wykorzystać | |||
| a2 | b2 | c2 |
| x2 | y2 | z2 | xbc−xc−xb+yac−xyc−ya+abz−ab−az | ||||
+ | + | = | |||||
| a2 | b2 | c2 | abc |
| x | |
=s | |
| a |
| y | |
=t | |
| b |
| z | |
=u | |
| t |
| a | 1 | ||
= | |||
| x | s |
| b | 1 | ||
= | |||
| y | t |
| t | 1 | ||
= | |||
| x | u |
| 1 | 1 | 1 | ||||
(**) | + | + | =0 | |||
| s | t | u |