Rozwiąż równanie:
dyzio: Mam dwa równania i kilka pytań:
1) |x| = 0,5x − 1
2) |1−x| = x − 1
ad1. x ≥0 ⋀ x < 0
x = 0,5x − 1 v x = −0,5x + 1
Jak udowodnić, że równanie jest sprzeczne ?
Wystarczy tylko napisać czy powinienem podstawić liczby do równania i pokazać, że moduł
wychodzi ujemny ?
ad.2 1−x = x − 1 v 1−x = −x+1
x = 1 v 0 = 0
x ∊ R
I co teraz ? Jak jest suma to powinno być x ∊ R. Czy znowu mam się powołać na definicje
wartości bezwzględnej ? Bo wtedy te równanie będzie spełniać x ∊ <1 ; +
∞)
4 paź 16:37
PW: Zacytuję:
ad1. x ≥0 ⋀ x < 0
Nie ma takich x, co Ty wypisujesz?
A równanie jest sprzeczne, co widać na pierwszy rzut oka:
|x| + 1 = 0,5x
Lewa strona dodatnia i większa od x.
4 paź 16:53
Mila:
1) x=−2∉D ( bo rozważasz przedział <0,
∞))
Zatem brak rozwiązania równania
2) |1−x| = x − 1
a) |1−x|=1−x dla 1−x≥0⇔1≥x⇔x∊(−
∞,1>
wtedy:
1−x=x−1
2x=2
x=1 ∊D
b) |1−x|=−1+x dla x>1
wtedy:
−1+x=x−1
−1=−1 niezależnie od wartości x równanie zawsze spełnione,
czyli x∊R i x>1⇔
x>1
(a) lub (b)⇔x∊<1,
∞)
4 paź 17:03
pigor: ... , z definicji |x| np. tak :
2)
|1−x|= x−1 ⇔ |x−1|= x−1 ⇔ x−1 ≥0 ⇔
x ≥1 ⇔
x∊ [1;+∞) ...
4 paź 17:12
dyzio: Dziękuje Wam !
4 paź 17:24