Macierz
jakubs: Wyznacz macierz A, gdy :
A=[aij]5x5 ; aij=min{i,j}+1
O co chodzi z tym min ?
4 paź 15:20
Kacper: mniejsza spośród liczb i oraz j
4 paź 15:21
jakubs: a11=1+1=2
a12=1+1=2
a13=1+1=2
...
a21=1+1=2
a22=2+1=3
a23=2+1=3
....
a33=3+1=4
itd. tak ?
4 paź 15:24
Kacper:
4 paź 15:26
jakubs: Dzięki
4 paź 15:28
jakubs:
Ostatecznie coś takiego mam:
2 2 2 2 2
2 3 3 3 3
2 3 4 4 4
2 3 4 5 5
2 3 4 5 6
4 paź 15:35
jakubs: Mam dane macierze A i B;
A=2 6
−4 0
B=1 −1
3 −2
Mam obliczyć 3A+2B
Niech ostateczną macierzą będzie C
C=8 16
−6 −4
Może ktoś sprawdzić ?
4 paź 15:47
Lidka:
15:47 dobrze.
4 paź 15:51
jakubs: Dziękuję
4 paź 15:52
4 paź 15:53
jakubs: O dzięki, nie pomyślałem aby poszukać jakiegoś kalkulatora na googlach

Teraz będzie lepiej
4 paź 15:56