Z miejscowości A wyjeżdża
bartek: Z miejscowości A wyjeżdża motocykl z predkoscia v1=90km/h w kierunku miejscowosci B, odleglej
od A o d=45km. Rownoczesnie z miejscowosci B wyjezdza w tym
samym kierunku samochod z predkoscia v2=60km/h. Po jakim czasie t,liczac od momentu startu i w
jakiej odleglosci s od miejscowosci A motocykl dogoni samochod?
Vs1=90km\h
Vs2=60km\h
d=45km
t1=t2
s1v1=s2v2
s1v2=s2v1
60s1=90s2
S1=9060s2
S1=96s2
Sc=96s2+S2=156S2
S2=615Sc=18km
S1=Sc−S2=45−18=27
t1=2790=0,3h
t2=1860=0,3h
Czy poprawnie wykonane ?
4 paź 14:36
Kacper:
Ja proponuje np tak:
90−60=30
s=45km
droga to 135km
4 paź 14:40
bartek: odległość z a do b jest 45 km a co to te 135 km u Ciebie ?
4 paź 14:47
Kacper: To ta droga, którą trzeba obliczyć. (odległość od A, w której się spotkają)
4 paź 14:48
bartek: Albo coś źle zrozumiałem bo w zadaniu chodzi ze motocykl wyjechał z A i jedzie do B a samochód
wyjechał z B i jedzie do A i gdzie sie spotkają po drodze licząc od miejscowości A ? a cala
droga miedzy A i B to 45 km ?
4 paź 14:52
bartek: Czyli to będzie 27km od miejscowości A
4 paź 14:54
bartek: Jak myslcie dobrze zrobilem ?
4 paź 15:39
Kacper: Ja inaczej rozumiem treść zadania.
"Motocykl dogoni samochód" − gdyby zbliżały się do siebie pomiędzy A i B, to gdzie byłoby
gonienie?
Jaką masz odpowiedź w książce?
4 paź 15:47
bartek: nie mam książki właśnie dostałem zadanie na kartce....
4 paź 15:49
4 paź 15:59
pigor: ... , widzę to tak : niech
x=? − szukana odległość spotkania od A,
to z warunków zadania np. tak :
?= t= x90 =
45−x60 /*30 ⇔
x3 =
45−x2 /*30 ⇔
⇔ 2x = 135−3x ⇔ 5x =135 ⇒
x = 27 km − szukana
odległość od A,
| | 27 | |
więct= |
| = 0,3h= 0,3* 60 ' = 18 '− po 18−tu minutach ...  |
| | 90 | |
4 paź 16:05
Kacper: pigor a nie uważasz, że w takim wypadku błędnie sformułowana jest treść zadania?
4 paź 16:09
Mila:

Wersja
Kacpra jest poprawna , jadą w tym samym kierunku
4 paź 16:30
PW: Kierunek jest ten sam, ale zwrot inny.
S − odległość od A do miejsca dogonienia samochodu przez motocykl.
t − czas jazdy od startu do tegoż miejsca (jednakowy dla obydwu pojazdów)
Od razu na liczbach i bez mian, przepraszam za niechlujstwo mojego Profesora od fizyki:
S = 90t (droga liczona wg motocyklisty)
S − 45 = 60t (droga liczona dla samochodu)
90t = 60t + 45
30t = 45
t = 1,5
Motocyklista jechał 1,5 godziny, czyli przejechał 1,5·90 = 135 km. Przeliczyłęm po swojemu,
zgadzam się z Kacprem.
4 paź 16:31
PW: Co ja napisałem? Kierunek i zwrot są te same, to pigor policzył z przeciwnymi
zwrotami.
4 paź 16:33
Mila:
Rozwiązanie takie:
45+v
2*t=v
1*t
45+60*t=90*t
45=30t
Albo
S=45+90=135.
4 paź 16:35
Kacper: Dzięki
PW i
Mila 
za utwierdzenie w przekonaniu, że myślałem dobrze
PW nie obraź się, że tobie kwiatków nie daję

p.s moje rozwiązanie korzysta z predkości względnej ciała
4 paź 16:44
pigor: ... , przepraszam ..., kurde, ja rozwiązałem inne zadanie
(jadą sobie na spotkanie) jeszcze raz przepraszam i nie było mojego postu
4 paź 17:04
bartek: Dziękuje za wsparcie

!
4 paź 17:22