Geometria analityczna
Piłkarz: Dany jest trójkąt o wierzchołkach
A=(−4,−1) B=(−7,−5), C=(4,−7)
Oblicz długość odcinka AD dwusiecznej kąta przy wierzchołku A. Zakopują wynik podając trzy
początkowe cyfry jego rozwinięcia dziesiętnego. (Odpowiedź to 471)
Zauważyłem że trójkąt jest prostokątny. Czyli że |BD|=|DC|. Obliczyłem, że wektor BC ma
współrzędne [11,−2] i że wektor BD to połowa wektora BC. Czyli wektor BD ma współrzędne
[5
12,−1]⇒D=(1
12,−6). Obliczyłem d(AD) i mi wyszło
√79.25. Więc nie wiem gdzie mam
błąd. Proszę o pomoc
Lidka:
1) można skorzystać z tw. o dwusiecznej i obliczyć |BD| i |DC|, potem z ΔABD obliczyć |AD|.
|BD|+|DC|=|BC
2) sposób
|AB|=5
|AC|=10
|BC|=5
√5
ΔBAC jest Δ prostokątnym
| | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| *5*d*sin 45o+ |
| *d*10*sin 450⇔ |
| | 2 | | 2 | |
15
√2*d=100 /*
√2
30d=100
√2
| | 10√2 | | 10*1.414 | | 14.14 | |
d= |
| ≈ |
| = |
| ≈4.71333.. |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
kod:
471
Zadanie problematyczne, bo wynik zależy od przyjętego przybliżenia
√2
Rozwiąż I sposobem.