ślad funkcji
mio: jaki odcinek jest zbiorem wartości tej funkcji?; uzasadnij że środek tego odcinka jest w
zbiorze wartości tej funkcji.
G(t)= ( |t| +1, 3|t| +4 ) |t|≤4
~~~~~~~~
|t|≤4 <=> −4≤t≤4
teraz czy muszę to rozbijać na 2 przypadki ? mianowicie:
1. −4≤t<0 2. 0≤t≤4 ?
dla 1. odcinek AB A=(−3,8) B=(1,4)
dla 2. odcinek CD C=(4,13) D=(16,49)
powstały mi tu dwa oddzielne odcinki...?
~~~~
czy powinienem to rozpatrywać w ten sposób
skoro |t|≤4 to −4≤t≤4
oraz G(t)= ( |t| +1, 3|t| +4 ) x(t)=|t| +1 y(t)=3|t| +4
więc relacja x do y jest typu y=3x+1 bo
[ zamiana zmiennych]
s=|t| +1 to 3|t| +4=3|t| +3+1=3( |t| +1 ) +1
teraz zakres zmienności s −3≤s≤5 więc szukany odcinek to
(−3,−8) (5,16) ?
środek odcinka (1,4)? uzasadnienie− wstawiając pod zmienne niezależne zgadza się.
czy tak to powinno wyglądać ?
4 paź 13:44
mio: mógłby ktoś to sprawdzić ?
4 paź 14:20