kombinatoryka
Blue: Ile jest wszystkich punktów płaszczyzny, których pierwsza współrzędna jest liczbą naturalną
mniejszą od 20 i podzielną przez 3, a druga − liczbą naturalną mniejszą od 30 i podzielną
przez 4

Stosując tutaj regułę mnożenia wyjdzie nam : 6*7=42
Jednak czy nie powinniśmy odjąć 1, bo 12 występuje i tu i tu

Czyli będzie wynik 41?
4 paź 13:19
Kacper: A można liczyć punkty podwójnie?
4 paź 13:22
===:
a czy punkt H=(12, 12) nie jest punktem płaszczyzny?−
4 paź 13:31
Blue: no właśnie jeśli punktów płaszczyzny, to chyba nie możemy ich liczyć podwójnie? Czy się mylę?
4 paź 14:03
omi: najpierw co na pierwszej współrzędnej:
3|a i a<20 czyli 3,6,9,12,15,18 [3*x gdzie x=1,2,3,4,5,6] czyli 6 możliwości na 1
współrzędną
druga współrzędna b<30 i 4|b
4*y gdzie y=1,2,3,4,5,6,7
współrzędne są niezależne więc pierwsza może być dobrana na 6 sposobów
a druga na 7
każdą dobieramy niezależnie więc mamy 6*7.
inaczej
zbiór A − elementy znajdujące się na 1. współrzędnej
zbiór B − elementy.... na 2. wsp.
zbiór A ma 6 elementów
zbiór B ma 7 elementów
iloczyn kartezjański zbiorów i masz 6*7
omijając punkt (12,12) zrobiłbyś/aś dziurę w płaszczyźnie
4 paź 14:14
Blue: Ok myślałam, że przy regule mnożenia się powtórzą dwa wyniki, najwyraźniej się myliłam

Dziękuję
4 paź 14:26