funkcja
dyzio: Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne (x,y) spełniają równanie.
2|x| − |y + 2| = 1
Domyślam się, że trzeba będzie to rozwiązać siatką znaków, ale jak ? Osobną dla x i y ?
4 paź 12:13
dyzio: jakaś wskazówka ?
4 paź 13:45
Bogdan:
|y + 2| = 2|x| − 1
dla y < −2: y + 2 = −2|x| + 1 ⇒ y = −2|x| − 1
dla x ≥ −2: y + 2 = 2|x| − 1 ⇒ ....
4 paź 14:06
dyzio:

że niby coś takiego ma wyjść ?
4 paź 14:17
Bogdan:
Mała poprawka, w ostatnim wierszu u mnie ma być: dla y ≥ −2 (a nie dla x ≥ −2)
4 paź 14:21
Bogdan:
Twój rysunek nie jest dobry
4 paź 14:33
dyzio: nie rozumiem jednego dlaczego na osi x D∊(−
∞; −0,5)∪(0,5; +
∞) ? Po narysowaniu
4 paź 14:48
Kacper: D=R
4 paź 14:49
dyzio:

Tak ma mniej więcej wyglądać ten wykres ? Sorki ale nie umiem szkicować
4 paź 14:55
dyzio:
4 paź 14:59
Kacper:
4 paź 15:25
dyzio: dzięki za pomoc
4 paź 15:39
Bogdan:
Te rysunki nie są dobre
4 paź 17:06
Kacper: Rzeczywiście. Nie zauważyłem przesunięcia
4 paź 17:22
Bogdan:

Pełne rozwiązanie: 2|x| − |y + 2| = 1
dla x ≥ 0 i y ≥ −2: 2x − y − 2 = 1 ⇒ y = 2x − 3
dla x < 0 i y ≥ −2: −2x − y − 2 = 1 ⇒ y = −2x − 3
dla x < 0 i y < −2: −2x + y + 2 = 1 ⇒ y = 2x − 1
dla x ≥ 0 i y < −2: 2x + y + 2 = 1 ⇒ y = −2x − 1
4 paź 17:29