zadanie
Blue: Wyznacz wszystkie naturalne wartości liczby n, dla których liczba
| n3+3n2−n+21 | |
| jest liczbą nieparzystą  |
| n+3 | |
4 paź 11:11
#banasz: Liczba nieparzysta czyli tez calkowita.
wiec n3 + 3n2 − n + 21 "musi" sie skrocic z n + 3
spr. czy tak bedzie: n3 + 3n2 − n + 21 (dla n = −3 ) = −27 + 27 + 3 + 21 = 24. Nie dzieli sie
wiec n + 3 = 1 v n+3 = −1, n = −4 v n=−2
dla n = −2
−8 + 12 + 2 + 21 = 27 nieparzysta
dla n = −4
−64 + 48 + 4 + 21 − nieparzysta
4 paź 12:03
Blue: Banasz, ale w tym przypadku n nie jest naturalne, a musi być naturalne
5 paź 15:49
3Slinia&6: n
3 + 3n
2 − n + 21 = n
3 + 3n
2 − n − 3 + 24 = (n+3)(n
2 − 1 ) + 24
| | 24 | |
calosc = n2 − 1 + |
| , n c N+ |
| | n+3 | |
Szukasz dzielnikow liczby 24, dla kazdego n spr. ( moze tylko parzyste lub nieparzyste
rozwiazania wchodza w gre, warto spr. )
5 paź 16:34
JK: Ooo... Widzę że zadania z TESTÓW MATURALNYCH wydawnictwa AKSJOMAT
5 paź 16:35
Blue: W odpowiedziach mam {0,5,21}
0 jest liczbą nieparzystą ?o.O i dlaczego nie ma w wynikach 3 i 9

5 paź 20:46
Blue: JK, tak, to Aksjomat
5 paź 20:46
Blue: a nie, przepraszam

Myślałam, że to n ma być nieparzyste, przepraszam za pomyłkę
5 paź 20:48
Blue: Dzięki wielkie Silnia^^
5 paź 20:59