| 8a | 2a | 2a | 4a | |||||
zad.1 Udowodnij, że wartość wyrażenia ( | + | + | ): | nie | ||||
| a2−4 | 6−3a | a+2 | 3a−6 |
Jeśli chcecie, to mogę wrzucić swoje obliczenia
| x+1 | ||
zad.2 Uzasadnij, że jeśli liczba | jest liczbą naturalną większą od 1, to liczba | |
| x |
| x3+1 | ||
jest także liczbą naturalną. ![]() | ||
| x3 |
| x+1 | 1 | |||
2. | = 1+ | − liczba naturalna | ||
| x | x |
| x3+1 | 1 | ||
= (1+ | )3 − liczba naturalna podniesiona do potęgi 3 daje liczbę naturalną, | ||
| x3 | x |
| x3+1 | ||
zatem | jest liczbą naturalną. | |
| x3 |

| x3 + 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
= 1 + | = ( 1 + | )3 − 3(1+ | }*1* | ||||||
| x3 | x3 | x | x | x |
| 1 | 1 | |||
1 + | ∊ N, wiec | ∊ n | ||
| x | x |
| x3 + 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
czyli | = ( 1 + | )3 − 3(1+ | }*1* | ∊ N | ||||
| x3 | x | x | x |
| x3+1 | 1 | |||
Czy tutaj nie ma przypadkiem błędu − nie powinno być | = (1+ | )3 − | ||
| x3 | x |
| 1 | 1 | |||
3( | + | ) ![]() | ||
| x | x2 |