.
Kasia: Dana jest funkcja f(x) = a(x−7)(x+1), której najmniejsza wartość jest równa −4. Wyznacz
współczynnik a oraz współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem unkcji f.
4 paź 09:29
sushi_gg6397228:
jakie masz miejsca zerowe ?
4 paź 09:42
5-latek: Co to oznacza ze najmniejsza wartosc tej funkcji =−4 ?
Wobec tego jak beda skierowane ramina tej paraboli i co mozemy powiedziec o wspolczynniku a
(bedzie dodatni czy ujemny ?
Najpierw odpowiedz na te pytania
4 paź 09:42
5-latek: Czesc
sushi 
Ja uciekam
4 paź 09:43
Kasia: Współczynnik a będzie ujemny, ramiona paraboli będą skierowane w górę.
q= −4
miejsca zerowe = −1 i 7
4 paź 09:48
sushi_gg6397228:
majac miejsca zerowe mozemy policzyć "p" , które jest po środku
4 paź 09:49
sushi_gg6397228:
a>0, to parabola uśmiechnięta (ramiona do góry)
a<0 parabola smutna (ramiona w dół)
4 paź 09:49
Kasia: ok, już rozumiem
4 paź 09:51
sushi_gg6397228:
i potem trzeba zrobić taki "trik" ze podstawić za
"x"−−>p,
a za
"y"−−> q
i wyjdzie "a"
4 paź 09:53
Kasia: dzięki za pomoc
4 paź 09:57
sushi_gg6397228:
na zdrowie
4 paź 10:03