prąd elektryczny
Ola: Do węzła sieci wpływa prąd o natęzeniu 3A. Z węzła wychodzą dwa wyprowadzenia o oporach 100 Omy
i 200 Omów. Oblicz jakie będzie natężenie prądu w każdym z tych odgałęzień.
11 lis 16:41
lisek: a jakie jest napięcie sieci (rozumiem, że rezystory są równolegle do siebie)
11 lis 17:07
Ola: ja mam tylko tyle podane i nic wiecej nie wiem
11 lis 17:14
andy: musisz skorzystać z dwóch wzorów: nieśmiertelne prawo Ohm'a oraz pierwsze prawo Kirchoff'a:
U=I∧R oraz I=I1+I2
Ponieważ opory są połączone równolegle, więc na każdym z nich musi być takie same napięcie U.
U=I1∧R1=I2∧R2 gdzie R1=100 a R2=200
100∧I1=200∧I2
I1+I2=3
WYSTARCZY ROZWIĄZAĆ UKŁAD DWÓCH POWYŻSZYCH RÓWNAŃ. POWODZENIA.
11 lis 17:14
Ola: ja mam tylko tyle podane i nic wiecej nie wiem
11 lis 17:15
ak1: Jeżeli wpływa 3A to wypływając rozłoży się proporcjonalnie do wartości rezystancij.
Więc prąd w gałęzi z rezystorem 100Ω będzie 2x większy niż w gałęzi z rezystorem 200Ω
czyli 2A i 1A.
11 lis 17:17
NIEUK: HELP
26 sty 18:43
DZIADZIA: ty nieuk
zdajesz mature w tym roku

26 sty 18:53