Hipoteza ABC
lwg: Udowodniłem The Andy Beal Conjecture podwójnie. Alternatywy być nie może, lecz musi być
koniunkcja. Podałem wszyskie przypadki takie, że liczby naturalne A,B,C > 1 mają 'a common
factor' i równanie Beala jest prawdziwe. Odrzuciłem przypuszczenie, że 'co−prime' liczby
naturalne A,B,C > 0 nie mogą być podstawami potęg o wykładnikach naturalych x,y,z > 2 i
wykazałem, że wtedy równanie Beala jest fałszywe, także dla x=y=z − bez powoływania się na
wątpliwy dowód FLT A. J. Wilesa. Jeśli w ciągu kilku dni nie umrę, to na pewno odrzucę
hipotezę ABC.
4 paź 01:59
lwg: Nie jestem ani matematykiem ani fizykiem ani informatykiem ani ekonomistą ani inżynierem ani
astronomem ani chemikiem ani farmaceutą ani geodetą ani kimkolwiek, kto zna córkę Filozofii −
KRÓLOWĄ NAUK − MATEMATYKĘ. Udało mi się zapamiętać nieliczne wiadomości z zakresu szkoły
podstawowej i ponadpostawowej (dzisiaj z zakresu gimnazjum). Zupełnie nie rozumiem hipotezy
ABC, gdyż Wikipedia przybliża ją inaczej, niż na przykład ixpil.eu. Wiem, że dowód podany
przez japońskiego arcymistrza teorii liczb Shinichi Mochizukiego liczy około pięciuset stron i
że rozumowanie profesora przebija tok myślowy samego Alberta Einsteina. Wierzę, że Shinichi
zna każdy fragment swojego dzieła tak, jak geniusz fortepianu zna swoje utwory.
"Hipoteza ABC (zwana być może już niedługo "twierdzeniem ABC") ma doniosłe znaczenie w teorii
liczb, ponieważ opiera się na niej dobrze ponad dziesięć innych hipotez matematycznych."
[ixpil.eu]
4 paź 02:14
undefined: Jeśli jesteś taki mądry to idź na jakąś uczelnie. Tam na pewno cię przyjmą jeśli i pokażesz co
potrafisz. Będziesz robił to co lubisz.
5 paź 21:59
lwg: lwg: For n=0 we get 1 > 0. For n = 1 we get 2 > 1. Huśtaweczka. For n = 2 we get 4 = 4.
For n = 3 we obtain 8 < 9. For n = 4 we have 16 = 16. For n = 5 it must be 32 > 25.
Theorem 1. For all n ∊ N5: 2n > n2.
Proof. Without loss of the proof we can assume that for all k ∊ N:
26+k > (6+k)2.
Thus − For all k ∊ {0,2,4,...}: 2(6+k)/2 > 6+k ⇒ 2 + 2k/2 > k,
and For all k ∊ {1,3,5,...}: 2(6+k)/2 > 6+k ⇒ 2 + 2k/2 > k. This is the proof.
Dla każdego n ∊ N5:
{2n > n2 ⇒ [2n+1 = 2n + 2n > 2n2 = n2 + n2 > (n+1)2 = n2 + 2n + 1]} ⇒
n2 > 2n + 1, c.n.w.
6 paź 17:45
lwg: Nie należy wklejać.
6 paź 17:47