logarytmy, ciągi...
Blue: Dany jest ciąg arytmetyczny (a
n) o różnicy r=log
0,5k. Dla jakiej wartości parametru k
ciąg (b
n), gdzie b
n=2
an, jest malejącym ciągiem geometrycznym

A więc skoro bn ma być ciągiem malejącym, to an również ciągiem malejącym? W takim razie r<0,
czyli wychodzi na to, że k∊(1,∞). W odpowiedzi mam jednak na odwrót k∊(0,1). Czyżbym coś
pomyliła?
3 paź 23:30
...:
szukasz k ... a Twoje k jest pod logarytmem o podstawie zawierającej się między 0 a 1
4 paź 09:26
Blue: czyli r musi być większe od zera

Ale dlaczego? Ja myślałam, że ma być mniejsze..
4 paź 09:37
...:
... nie w tym problem
4 paź 09:57
...:
założenie dla logarytmu ....k>0
| | bn+1 | |
ale skoro ciąg geometryczny ma być malejący to |
| <1 |
| | bn | |
| 2an+1 | |
| <1 ⇒ 2a{n+1}−an<1 ⇒ 2log0,5k<1 |
| 2an | |
⇒ log
0,5k<0 ⇒ k<1 (patrz na wykres f(x)=log
0,5x)
w sumie więc 0<k<1
4 paź 10:09
...:
skopałem
4 paź 10:17
...:
oczywiście log
0,5k<0 dla k>1 i wychodzi "na Twoje" −
4 paź 10:22
Blue: ... − ale w odpowiedziach jest x∊(0,1), więc chyba jednak ja nie mam racji
4 paź 10:55
Blue: Mógłby to ktoś wyjaśnić?
4 paź 17:27
Kacper:
(a
n) − ciąg arytmetyczny o różnicy r=log
0,5k
(b
n) − ciąg geometryczny malejący
b
n=2
an
Wiemy zatem, że
| bn+1 | | 2an+1 | |
| <1 ⇒ |
| <1 ⇒2an+1−an <1 ⇒2log0,5k <1 |
| bn | | 2an | |
Rozwiązujemy nierówność:
2
log0,5k <1
2
log0,5k<2
0
log
0,5k<0
log
0,5k<log
0,51
k>1
4 paź 17:37
Blue: Dzięki Kacper

Jednak czy jesteś pewien tego rozwiązania? Bo ja w odpowiedziach mam inaczej.
4 paź 17:41
Kacper:
A potrafisz wstawić wartość k=1/2 do zadania i sprawdzić czy spełnia warunki zadania?
4 paź 17:44
Blue: nie znam wzoru na a+{n} więc za bardzo tego nie wstawie, tak czy inaczej zgadzam się z Tobą,
ale po prostu się upewniam, bo "Nowa Era" rzadko popełnia błędy w odp.
4 paź 17:52
Blue: an *poprawka
4 paź 17:52
Kacper:
Nie rozumiesz.
k=0,5 (zgodnie z odpowiedzią jest to pasująca wartość)
r=log
0,50,5=1
Badam monotoniczność ciągu (b
n)
| | 2an+1 | |
Czy |
| jest mniejsze od 1? |
| | 2an | |
Czy ciąg jest malejący?
4 paź 17:55
Blue: Albo dobra, i tak mogę to sprawdzić podstawiając, masz rację, już widzę
4 paź 17:55
===:
... a po co Ci an ...skoro w wyliczeniach ono się redukuje.
Udowodnij sobie, że np dla k=4 ciąg geometryczny jest malejący
4 paź 17:56
Blue: Tak Kacper, ciąg nie jest wtedy malejący, masz rację, już rozumiem

Jest wtedy rosnący,
dzięki wielkie
4 paź 17:56