Geometria analityczna - trójkąty
Mary: Trójkąt o wierzchołkach A(6,0), B(0,y), C(0,0) jest prostokątny. Oblicz y, jeżeli promień
okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 2.
3 paź 21:47
Mila:

y=x dwusieczna kąta ACB
Punkty styczności okręgu z ramoinami kąta są jednakowo odległe od wierzchołków kata.
(2+u)
2+6
2=(u+4)
2, u>0
4+4u+u
2+36=u
2+8u+16
40+4u=8u+16
4u=24
u=6
CB=2+6=8
B=(0,6) lub B=(0,−6)
3 paź 22:15
Mary: Wielkie dzięki za pomoc
3 paź 22:24
Mila:
3 paź 23:12
Lidka:
Pomyłka w zapisie punktów B, na rysunku dobrze.
y=8 lub y=−8
4 paź 00:34