h
kamczatka:
czemu to normalnie można mnożyć przez (x − 1)
3 jak nie wiadomo czy jest to dodatnie czy
ujemne.
3 paź 21:23
5-latek: Ach studenci .
Przeciez to wyrazenie wymierne i to wyrazenie =0 gdy licznik =0 i nie ma potrzeby mnozyc
przez (x−1)3
3 paź 21:25
john2: kamczatka
Chyba za bardzo przyzwyczaiłeś się do badania monotoniczności sposobem e−trapezowym.
Bo to równanie. Możesz nawet pomnożyć przez −(x−1)3, otrzymasz to samo.
3 paź 21:30
razor: równania można mnożyć przez wszystko co nie jest zerem
3 paź 21:32
kamczatka: a jak mam takie coś:
| (x2 + 2x) | |
| = 0 to też można mnożyć przez (x − 1)3 ? |
| (x − 1)3 | |
3 paź 22:03
john2: Możesz. Albo jak pisał 5−latek, zadaj sobie pytanie, kiedy wyrażenie po lewej będzie równe
zero?
Tylko wtedy, gdy licznik tego wyrażenia będzie zerem (mianownik nie może być). Więc
przyrównujesz licznik do zera.
3 paź 22:10
john2: Ale jak byś już chciał pomnożyć przez samo "x" obie strony (nie wiem, po co, ale gdybyś
chciał), to źle byś zrobił, bo x może być zerem.
3 paź 22:14