funkcja liniowa
Monika: Wyznacz wartość parametru m, dla której dziedziną funkcji f(x)=
√(1−m2)x+1−2m jest zbiór
liczb rzeczywistych.
Z góry dziękuję za pomoc
3 paź 21:06
5-latek: To nie jest funkcja liniowa
Funkcja liniowa ma postac y=f(x)=ax+b
3 paź 21:15
Monika: Taka jest nazwa działu w książce.
3 paź 21:19
Kacper: To co pod pierwiastkiem ≥0
3 paź 21:20
Mila:
g(x)=(1−m2)x+1−2m jest funkcją liniową, zatem jeśli (1−m2)≠0 to funkcja przyjmuje wartości
dodatnie, ujemne i zero.
Aby dla wszystkich x∊R wyrażenie pod pierwiastkiem było ≥0 musi byc spełniony warunek:
1−m2=0( wtedy masz funkcję stałą) i 1−2m≥0
Dokończysz?
3 paź 21:43
Monika: Dziękuję bardzo, wyszedł mi dobry wynik
5 paź 11:13