Uzasadnij ze funkcja jest monotoniczna
Ania: Uzasadnij że funckja jest monotoniczna w wskazanym zbiorze:
f(x)=√3−x Df:(−niesk,3>
3 paź 20:54
Saizou :
najlepiej z definicji
3 paź 21:12
Ania: no właśnie jak?
Musimy się pozbywać pierwiastka?
3 paź 21:15
Saizou :
Niech x
1<x
2 i x
1,2∊D
f
| | 3−x1−3+x2 | |
f(x1)−f(x−2)=√3−x1−√3−x2= |
| = |
| | √3−x1+√3−x2 | |
| −x1+x2 | |
| >0 zatem funkcja jest malejąca w przedziale |
| √3−x1+√3+x2 | |
mianownik >0 licznik>0,
3 paź 21:22
Ania: Mógłbyś mi właśnie powiedzieć skąd wziąłeś ten ułamek na końcu drugiej linijki?
3 paź 21:27
5-latek: | | √3−x1+√3−x2 | |
zrobil cos takiego √3−x1−√3−x2* |
| |
| | √3−x1+√3−x2 | |
juz cos widzisz ?
3 paź 21:34
5-latek: Czesc
Saizou 
jak tam poczatki ?
3 paź 21:35
Saizou :
Cześć 5−latek właśnie siadam do indukcji
ciężko, umysł matematycznie nie pracował całe 5 miesięcy także jest leniwy, ale już jest lepiej
niż wczoraj, a na razie mamy powtórki + lekkie poszerzenie materiału
3 paź 21:40
5-latek: To fajnie

Ja teraz powtarzam trygonometrie tzn (pojecie kąta, wzory redukcyjne i wykresy funkcji )
To 1 klasa w drugiej beda dalszse wzory i rownania trygonometryczne
3 paź 21:44
Saizou :
to trzymam kciuki, a ja wróciłem niecałe 45 min temu do domku
3 paź 21:46
Ania: Dziękuję, już rozumiem
3 paź 21:52