Równanie
adrian: Wieśniaczka sprzedała pierwszej osobie 12 całej liczby jajek i jeszcze 2 jajka. Drugiej
osobie sprzedała połowę reszty jajek i jeszcze 1 jajko. Po drugiej sprzedaży zostało
wieśniaczce 8 jajek. Ile jajek przyniosła wieśniaczka na targowisko? ile jajek kupiła
pierwsza,a ile druga osoba?
x− l.wszystkich jajek
12x+2 − tyle kupiła I osoba
x−(12x+2)=12x−2
12(12x−2) = 14x−1
14x−1+1= 14x − tyle kupiła II osoba
12x+2+14x+8=x
10=14x
x=40
spr.
12*40=20
20+2=22 − tyle kupiła I osoba
40−22=18
12*18=9
9+1=10 − tyle kupiła II osoba
40−22−10=40−32=8
Dobrze rozwiązałem?
Dostałbym maks. liczbę punktów?
3 paź 20:34
Kacper:
Od tyłu:
mam 8 jajek
2(8+1) = 18 − tyle miała po pierwszej sprzedaży
2(18+2)=40 − tyle miała jajek

Bez równań i niewiadomych. Takie zadania fajnie dzieciaki w podstawówce robią
3 paź 20:49
nitro: Rzeczywiście, można również bez niewiadomych. Zadanie to było w rozdziale "równania i
nierównośći"
3 paź 20:57