kapitał - procent składany
abc: kapitał został złożony na konto, na którym oprocentowanie roczne wynosi 5% i jest naliczane na
zasadzie procentu składanego. Po ilu latach złożony kapitał się podwoi?
3 paź 20:00
sushi_gg6397228:
wzór znasz ?
3 paź 20:01
abc: K=K0 (1+r/100)m
podstawiam pod K=2K0 ale nie wychodzi
3 paź 20:03
daras: a podstawiłas po drugiej stronie 2K
3 paź 20:25
pigor: ..., może np. tak :
K*(105%)n ≥ 2K ⇒ 1,05
n ≥= 2 ⇒ nlog1,05 ≥ log2 ⇒
| | log2 | |
⇒ n ≥ |
| = 14,2067 ⇒ n=15 − po 15−tu latach ... |
| | log1,05 | |
3 paź 20:39