Geometria na układzie - sprawdzenie
Mariusz Pudzianowski: Wierzchołki Trójkąta równobocznego leżą na wykresie paraboli y=x2−6x+6 Punkt C jest
wierzchołkiem paraboli a odcinek AB jest równoległy do OX. Narysuj układ współ i wyznacz
wierzhołki.
I teraz mam pytanie czy można zrobić tak że
C=(3,−3)
xb+xa=6 − składowa xc musi być środkiem odcinka AB
xb−xa=3 − jak się odejmie tą dłg odcinka od początku układu współ do xa od dłg odcinka od
początku uw do xb to musi być 3
I wtedy B=(9/2 ; 3/4)
A = (3/2 ; 3/4)
Czy to wystarczy, znaczy się czy te warunki zapewniają że ABC bd równoboczny czy trzeba jeszcze
udowadniać z wzoru na dłg odcinka ża AB=BC=AC ?
3 paź 19:23
Tadeusz:
... przeczytaj o co pytają? −
3 paź 19:35
Mariusz Pudzianowski: Przecież wyznaczyłem tylko się zastanawiam czy te dwa warunki które dałem wymuszają żę bęzie
zawsze równoboczny, bo przecież w równoramiennym składowa xc też byłaby środkiem odcinka
3 paź 19:36
Tadeusz:
... zrównałeś wysokość trójkąta z jego bokiem
3 paź 19:54
Mariusz Pudzianowski: No to
A(xa,ya=f(xa))
B(xb,yb=ya)
xa+xb=6
xa−xb=(xb+xa)−2xa=6−2xa
√(6−2xa)2 = √(xa−3)2+(f(x)+3)2
(6−2xa)2=(xa−3)2 + (f(x)+3)2
36 − 24xa + 4xa2 = xa2 − 6xa + 9 + (f(x))2 + 6f(x) + 9
36−24xa + 4xa2 = xa2 − 6xa + 9 + xa4 − 12xa3 + 48xa2 − 72xa + 36 + 6xa2 − 36xa +36 + 9
4xa2 − 24xa + 36 = xa4−12xa3 + 55xa2 − 144xa − 54
xa4−12xa3 + 51xa2 − 120xa + 90 = 0
I jak odnaleźć pierwiastek bez wolfram alpha ?
3 paź 20:28
Mariusz Pudzianowski: ktoś coś ? Tadeusz ?
3 paź 20:57
Tadeusz:
...a może tak...
Skoro trójkąt równoboczny to jego jeden z boków zawiera się w prostej o współczynniku a=√3
Dodatkowo wiesz, że przechodzi na przez C=(3, −3)
Teraz poszukaj punktu przecięcia tej prostej z parabolą
3 paź 21:38
Tadeusz:

czyli:
y=
√3x−3−3
√3
√3x−3−3
√3=x
2−6x+6 ⇒ x
2−x(6+
√3)+9+3
√3=0
Δ=36+12
√3+3−36−12
√3 √Δ=
√3
x
1=x
c=3 x
2=x
B=3+
√3 y
B=0
3 paź 22:08
Mariusz Pudzianowski: Wielkie dzięki
4 paź 08:59
...:
−
4 paź 09:16