matematykaszkolna.pl
granice i asymptoty hania: zbadaj istnienie asymptot funkcji: a.) f(x)= xe potedze jest taki ułamek1/x b.) f(x)=ex / xn(ukośnik to kreska ułamkowa) c.) f(x)= 1/ex−1 jw
3 paź 19:09
hania:
3 paź 19:26
Blue: Oblicz granice w nieskończoności i sprawdź co nie należy do dziedzinyemotka
3 paź 19:30
hania: jakbym umiała......................... ok; szukam asymptot ukośnych(y=ax+b),tak? nie wiem,jak liczyc w tych wykladniczych i w ogole
3 paź 19:44
hania: chociaz jeden rozpisany dalby mi jakies spojrzenie na to, jak to ugryźć w ogóle
3 paź 19:45
john2: Może najpierw poszukajmy pionowych. a) Dziedzina x ∊ (−, 0)u(0, +) Liczymy granice na krańcach dziedziny (nie licząc nieskończoności), czyli limx−>0 xe1/x jak wyjdzie nieskończoność (plus lub minus), tam (x= 0) będzie lewostronna asymptota pionowa limx−>0+ xe1/x jak wyjdzie nieskończoność (plus lub minus), tam będzie prawostronna asymptota pionowa Wiesz, jak zrobić te granice?
3 paź 20:15
hania: no średnio w tych przypadkach,te zwykłe ogarniam
3 paź 22:44
john2: limx−>0 xe1/x Wstawiasz "0" i patrzysz, co wychodzi.
 1 1 
[0 * e1/0] = [ 0 * e ] = [ 0 *

] = [ 0 *

] = [ 0 * 0 ] = 0
 e  
Wychodzi liczba (zero) a nie nieskończoność, więc nie ma lewostronnej asymptoty pionowej. limx−>0+ xe1/x Wstawiasz "0" i patrzysz, co wychodzi. [0 * e1/0+] = [ 0 * e ] = [ 0 * ] Symbol nieoznaczony, Trzeba kombinować.
 e1/x 
limx−>0 xe1/x = limx−>0

= ... mam symbol nieoznaczony

1 

x 

[

], więc mogę skorzystać z reguły de l'Hospitala.

(e1/x)' 
... = limx−>0

= dalej potrafisz?

1 
(

)'
 x 

Asymptoty ukośne: Licz granice:
 f(x) 
limx−>±

x 
oraz limx−>± (f(x) − ax) Pierwsza to współczynnik kierunkowy a, druga to b w równaniu prostej y=ax+b (asymptoty ukośnej). Jak gdzieś wyjdzie to nie ma ukośnej.
4 paź 10:18
john2: Oczywiście w drugiej granicy ma być wszędzie x−>0+ zamiast x−>0
4 paź 10:25