granice i asymptoty
hania: zbadaj istnienie asymptot funkcji:
a.) f(x)= xe potedze jest taki ułamek1/x
b.) f(x)=ex / xn(ukośnik to kreska ułamkowa)
c.) f(x)= 1/ex−1 jw
3 paź 19:09
hania:
3 paź 19:26
Blue: Oblicz granice w nieskończoności i sprawdź co nie należy do dziedziny
3 paź 19:30
hania: jakbym umiała.........................
ok;
szukam asymptot ukośnych(y=ax+b),tak?
nie wiem,jak liczyc w tych wykladniczych i w ogole
3 paź 19:44
hania: chociaz jeden rozpisany dalby mi jakies spojrzenie na to, jak to ugryźć w ogóle
3 paź 19:45
john2: Może najpierw poszukajmy pionowych.
a)
Dziedzina x ∊ (−∞, 0)u(0, +∞)
Liczymy granice na krańcach dziedziny (nie licząc nieskończoności), czyli
limx−>0− xe1/x
jak wyjdzie nieskończoność (plus lub minus), tam (x= 0) będzie lewostronna asymptota pionowa
limx−>0+ xe1/x
jak wyjdzie nieskończoność (plus lub minus), tam będzie prawostronna asymptota pionowa
Wiesz, jak zrobić te granice?
3 paź 20:15
hania: no średnio w tych przypadkach,te zwykłe ogarniam
3 paź 22:44
john2:
lim
x−>0− xe
1/x
Wstawiasz "0" i patrzysz, co wychodzi.
| | 1 | | 1 | |
[0 * e1/0−] = [ 0 * e−∞ ] = [ 0 * |
| ] = [ 0 * |
| ] = [ 0 * 0 ] = 0 |
| | e∞ | | ∞ | |
Wychodzi liczba (zero) a nie nieskończoność, więc nie ma lewostronnej asymptoty pionowej.
lim
x−>0+ xe
1/x
Wstawiasz "0" i patrzysz, co wychodzi.
[0 * e
1/0+] = [ 0 * e
∞ ] = [ 0 *
∞] Symbol nieoznaczony, Trzeba kombinować.
| | e1/x | |
limx−>0− xe1/x = limx−>0− |
| = ... mam symbol nieoznaczony |
| | | |
| | ∞ | |
[ |
| ], więc mogę skorzystać z reguły de l'Hospitala. |
| | ∞ | |
| | (e1/x)' | |
... = limx−>0− |
| = dalej potrafisz? |
| | | |
Asymptoty ukośne:
Licz granice:
oraz lim
x−>±∞ (f(x) − ax)
Pierwsza to współczynnik kierunkowy a, druga to b w równaniu prostej y=ax+b (asymptoty
ukośnej). Jak gdzieś wyjdzie
∞ to nie ma ukośnej.
4 paź 10:18
john2: Oczywiście w drugiej granicy ma być wszędzie x−>0+ zamiast x−>0−
4 paź 10:25