Trójkąt ABC
truskawka: W trójkącie ABC bok AC jest równy 3√2, a bok AB jest o 4 większy od boku CB.
a) oblicz obwód tego trójkąta
b) oblicz promień okręgu opisanego
c) oblicz sinus β
Proszę o pomoc, zgubiłam się trochę
3 paź 18:47
sushi_gg6397228:
a ten trojkat jakiś szczególny jest ?
3 paź 19:31
truskawka: nie, nie, nic nie było właśnie podane
3 paź 21:20
sushi_gg6397228:
coś musi być; inaczej sie nie policzy
3 paź 21:24
truskawka: a co np?
4 paź 11:57
truskawka: a tak.. jeszcze był kąt, przepraszam, nie zauważyłam... ∡ACB=135 stopni
4 paź 12:24
Bogdan:

Np. w ten sposób:
(a + 3)
2 + 9 = 16a
2 ⇒ a = ...
4 paź 14:00
truskawka: jest o 4 większy, nie 4x większy.
a nie dałoby się z twierdzenia cosinusów?
4 paź 18:37
Mila:
Da się. Zapisz i oblicz sprawdzę.
|AB|=a+4
4 paź 18:48
Bogdan:

No to wystarczyło zamiast 4a wziąć 4+a i obliczyć a w ten sposób:
(a + 3)
2 + 9 = (a
2 + 4)
2 ⇒ a
2 + 6a + 18 = a
2 + 8a + 16 ⇒ 2a = 2 ⇒ a = 1
| | 3√2 | |
R = |
| , R − długość promienia okręgu opisanego |
| | 2sinβ | |
4 paź 18:51
Bogdan:
poprawiam: (a + 3)2 + 9 = (a + 4)2 ⇒ ....
4 paź 18:52
truskawka: wyszło mi a=1
5 paź 13:46
truskawka: (a+4)2 =a2+(3√2)2 − 2*(3√2) * a * − cos 45 stopni
a2 + 8a+16=a2+18+6a
8a+16=18+6a
2a=2
a=1
5 paź 13:50