Równanie z wartością bezwzględną
Klaudia: Oblicz równanie |x−1|−1=2x
3 paź 18:41
PW: Liczba 1 dzieli zbiór liczb rzeczywistych na dwa podzbiory − na jednym z nich
|x−1| = x−1,
a na drugim
|x−1| = − (x−1)
Spróbuj to ustalić i rozwiązać dwa różne równania na dwóch podzbiorach.
3 paź 18:53
pigor: ..., np. tak :
|x−1|−1=2x ⇔ |x−1|=2x+1 i to równanie ma sens ⇔
⇔ 2x+1 ≥0 i (x−1=2x+1 v x−1= −2x−1) ⇔ x ≥ −
12 i (x= −2 v x=0) ⇔
⇔ x∊∅ v x=0 ⇔
x=0 − szukane rozwiązanie . ...
3 paź 19:06
Klaudia: Ok czyli zauważyłam ze trzeba obliczyć najpierw dziedzine, a co z nierównościami?
przykład |x+4|>=3−x
3 paź 19:33