matematykaszkolna.pl
funkcje Blue: Jeśli m1 i m2 są różnymi wartościami parametru m, dla których równanie −2|x| +4 = m2 ma jedno rozwiązanie , to suma m12+m22 jest równa..... ile? Narysowałam to i mi wychodzi, że jedno rozwiązanie jest tylko dla jednego m, więc nie wiem, o co tutaj chodzi.... emotka
3 paź 18:35
Blue: Pomożecie?emotka
3 paź 19:00
PW: 2|x| przyjmuje wartości z przedziału [1,) i jest parzysta (wykres symetryczny względem osi OY). Funkcja g(x) = − 2|x| jest także parzysta, ale przyjmuje wartości z przedziału (−, −1]. Funkcja f(x) = g(x) + 4 przyjmuje zatem wartości z przedziału (−, −3] i jest parzysta. Już widać, dla jakich m jest tylko jedno rozwiązanie?
3 paź 19:15
Blue: ten ostatni przedział, który napisałeś nie powinien wyglądać tak: (−∞,3>
3 paź 19:21
Blue: Co tak dziś zamulacie ? emotka Tyko bez obrazy emotka i śpieszy mi się, więc sorki za niecierpliwośćemotka
3 paź 19:32
PW: Jak zwykle.
3 paź 20:42
Kacper: "i spieszy mi się" − płacisz za pomoc, że tak wymagasz
3 paź 20:45
PW: Kacper, gdyby ktoś nawet chciał mi płacić i tak się zachowywał, to nie dokończylibyśmy nawet pierwszej lekcji. To jest moja ostatnia porada dla Blue.
3 paź 20:49
Blue: oj, no przecież napisałam, żebyście się nie obrażali emotka Nie bądźcie tacy wrażliwi
3 paź 23:07
Blue: Czy mógłby ktoś wytłumaczyć, dlaczego zbiór wartości tej funkcji nie wygląda tak: (−∞,3>?
3 paź 23:09
Blue: PW dzięki Ci za pomoc, jednak nie rozumiem tego ostatniego wniosku i tylko proszę o wytłumaczenie, nie wiem, o co się tak urażasz emotka Kacper − nawet Ty przeciwko mnie?:(
3 paź 23:16
Blue: Nikt nie pomożeemotka
4 paź 17:29
===: rysunek
4 paź 17:36
Blue: No czyli dobrze mam Taki właśnie mam rysunek do tego. Ale gdzie tutaj są dwie wartości m , dla których rozwiązanie jest jedno? Bo ja widzę tylko jedną taką wartość parametru m...
4 paź 17:37
Kacper: Suma jest równa 6
4 paź 17:47
===: ... Kobito ... −emotka Ta czerwona krecha to m2 m2=3 czyli m1=−3 m2=3
4 paź 17:49
Blue: a więc to o to chodziło Dziękuję za pomoc emotka
4 paź 17:54
===: ... szkoda głowy −emotka
4 paź 17:57