hmm ??
łatwe a zarazem trudne;/: równanie wielomianowe...:(
e)x5=8x2
11 lis 16:30
Basia:
x5−8x2=0
x2(x3−8)=0
x2(x−2)(x2+2x+4)=0
dokończ
11 lis 16:35
tim: WERSJA A:
x5 = 8x2
x5 − 8x2 = 0
x2 ·(x − 2)·(x2 + 2·x + 4) = 0
x = 0 x = 2
WERSJA B:
x5 = 8x2
dla 0
0 = 0
dla R \ {0}
x5 = 8x2
x3 = 8
x = 2
11 lis 16:36
tim: WERSJA A:
x5 = 8x2
x5 − 8x2 = 0
x2 ·(x − 2)·(x2 + 2·x + 4) = 0
x = 0 x = 2
WERSJA B:
x5 = 8x2
dla 0
0 = 0
dla R \ {0}
x5 = 8x2
x3 = 8
x = 2
11 lis 16:41
łatwe a zarazem trudne;/: dziękuje
11 lis 16:41